Vad är en nattklubb?

En nattklubb är en miljö som har sin verksamhet förlagd på sena kvällar/och nätter, därav namnet nattklubb. Ibland kan nattklubbarna vara fristående, det vill säga endast ha klubb om nätterna och ibland är nattklubben inkorporerad i en annan verksamhet (krog eller restaurang är vanligt). Det är vanligt förekommande att restaurangen är öppen för allmänheten under dagtid men sent på kvällen blir en nattklubb med ålderskrav. I princip kan klubben välja vilka de vill ge inträde och vilka de vill neka eftersom det är en privat verksamhet. Man kan bli nekad bara av att ha fel typ av klädsel. Diskriminering är därför svårt att hävda.

Ålderskrav

Enligt lag får åldersgränser sättas individuellt av privata verksamheter (krogar och nattklubbar). Minimiåldern för att befinna sig på en nattklubb är alltid 18 år men ibland kan gränsen vara satt ännu högre (som 24, 25 eller 30). Om du vill besöka en nattklubb som har 24-års åldersgräns men är 23 kan du faktiskt bli insläppt om du exempelvis kommer i en grupp av människor som alla fyllt 24 år. För kvinnor brukar det vara lättare att bli insläppta än män eftersom det stereotypiskt är män som hittar på flest korkade saker inne på klubben. Tyvärr är det svårt att rubba på den fördomen och det är således bara att gilla läget.

Anledningen till att det ens finns ett ålderskrav är för att verksamheten riktar sig mot en vuxen publik. Det florerar alkohol och intim dans sker, vilket barn och yngre tonåringar inte bedöms mogna nog att uppleva. Dessutom är ett annat argument att om något går snett, exempelvis att du blir alkoholförgiftad så ringer personalen i första hand ambulans och inte dina föräldrar. Som myndig är du en autonom individ och tilldelas det ansvar som medföljer det faktumet.

Vad finns på en nattklubb?

Det beror först och främst på lokalens utformning, dess tema, storlek och hur många gäster som får infinna sig i lokalen samtidigt. Vanligt förekommande är ett DJ-bås med tillhörande DJ (diskjockey), barer, toaletter, uteplatser (endast på sommaren i Sverige), discokulor och så vidare. Som med alla andra offentliga lokaler ska utrymningsvägar finnas och dessa ska vara utmärkta och belysta. Sedan diskoteksbranden i Göteborg har sådana krav blivit allt mer frekventa. Det gäller för en nattklubb att hålla sig à jour med lagändringar och laguppdateringar. Annars kan verksamheten få indraget tillstånd.

Var finns nattklubbar?

Nattklubbar är ett stadsfenomen och finns således ofta i städernas centrum. Vissa mindre städer kanske bara har en nattklubb medan exempelvis Stockholm, som är Sveriges största stad, har relativt många nattklubbar. Stockholm har också en stor varians mellan nattklubbarna. Det finns exempelvis nattklubbar för icke heterosexuella att infinna sig på. Det går att googla på nattklubbar.

Next article

Alkohol och droger