Nattklubbar i Stockholm

Nattklubbar i ParisNattklubbar i Paris

Nattklubbar i LondonNattklubbar i London

Berns

Historia

Berns är ett historiskt ställe som funnits i Stockholm sedan mitten av 1800 och finnas att besöka i Berzeli Park i centrala Stockholm. Känd från Strinbergs romaner ”Röda rummet” och ”Götiska rummet”, togs Berns på 40-talet över av en restaurangkedja och har sedan dess fått flera verksamheter tillagda: utöver att vara hotell, restaurang och event/konsertcenter i övrigt erbjuder Berns också ett nattliv som kan tillfredställa alla partysugna!

Enligt Berns hemsida, som finns här, finns det flera sätt att njuta av nattlivet på Berns:

Nattklubben

På sin nattklubb bjuder Berns på ett nattklubbskoncept utspritt på hela fastigheten. Beroende på vilken sorts klubb det handlar om spelar man allt från nostalgiska hits, som sträcker sig från 60-talet till modern tid, till mera moderna genrer som house. Berns använder sig av häftig teknik, lasrar med mera, för att verkligen få till nattklubbskänslan. Både lokala talanger och internationella talanger bokas in för att spela på Berns! Berns inhuserar just nu två olika klubbconcept:

NEU Stockholm

NEU Stockholm inhuseras under Berns och specialiserar sig på housemusik och annan sorts elektronisk musik med artister som Bäcksvart, dPop och Nina Wennström. Källarlokalen har gjorts om och formats för att ge maximal akustik och verkligen ge en intim känsla till dansgolvet. Det är möjligt att förboka platser på NEU via tjänsten Keyflow.

Nostalgica Stockholm

Nostalgica Stockholm håller till inne i Berns-huset sedan 2019 och sträcker sig över hela två våningar. Nostalgica har haft DJ:s såsom Jonas Lönnå och Richard Rahm hos sig. Det är Nostalgica Stockholm som står för alla nostalgiska hits på Berns, med start från 60-talet och framåt! Även här kan man förboka platser via Keyflow.

Terrassen

En annan del av nattlivet på Berns är det som de kallar för ”Terrassen”. Terassen fungerar mera som loungeområde, och har en underbar utsikt över Berzelii Park och Nybroviken. Det finns dock även dansgolv på Terrassen!

Stora Salongen

Stora salongen på Berns är både typiskt 1800-tal i sin stil och samtidigt fullt utrustad med modern ljud- och ljusutrustning. Stora salongen är tillgänglig för eventbokningar av olika slag och öppnar ibland sina portar för att bli ett fulländat dansgolv! I stora salongen spelar både lokala och internationella talanger, som på nattklubben. Förutom nattklubbsdansgolv med tillhörande ljud- och ljus arrangeras även stillsammare konserter i Stora salongen.

Samverkan

Berns jobbar i övrigt med att i så lång mån som möjligt kunna samordna de olika verksamheterna i byggnaden; utöver klubbarna finns även restaurangen Isaan’ och hotelverksamheten Berns Hotel på fastigheten. Enligt Jacob Fischerström, driftschef för klubbverksamheten på Berns (mars 2020), ska det vara naturligt för besökare av de olika verksamheterna att även besöka de andra. De som driver verksamheterna på Berns samarbetar också för att upplevelsen ska bli så komplett som möjligt. Varför då inte gå på Isaan’ en fredagskväll innan du beger dig vidare till Neu eller Nostalgica? Värt att prova!

Slakthuset

Historia

Klubben Slakthuset befinner sig i ett minst sagt annorlunda område i södra Stockholm. Namnet kommer från det faktum att klubben befinner sig i det som kallas för Slakthusområdet. Slakthusområdet var i början av 1900-talet ett industriområde där man lät bygga industribyggnader i jugend-stil, vilket var ovanligt för industribyggnader i Sverige. Sveriges första offentliga slakthus byggdes där och invigdes i januari 1912. Under resten av 1900 var området framförallt ett industriområde med företag som specialiserade sig på köttrelaterade verksamheter, såsom slakt och köttförädling. Men, även andra företag började etablera sig på området och i dagsläget jobbar Stockholm stad med ett stadsutvecklingsprojekt för att göra området bättre för både företag men även potentiella privatpersoner som ska kunna bosätta sig där.

Klubben

Klubben Slakthuset befinner sig i ett gammalt slakthus som då alltså har gjorts om till en nattklubb med ett VOID Acoustic-ljudsystem som ökar i styrka ju närmre man går högtalarna. Trenden att bygga om industribyggnader till klubblokaler är något som även återfinns i till exempel New York’s ”meatpacking district” eller Köpenhamns ”Kødbyen”. Klubben nås lätt genom att stiga av vid tunnelbanestationerna ”Globen” eller ”Gullmarsplan”. På sommaren organiserar Slakthuset även något som kallas för ”TAK”, vilket är deras takterass/utomhusdansgolv. Takterassen förfogar över 6000 kvadrameter och är somrigt inredd med palmer och solstolar. Terassen är utrustad med pooler och erbjuder en otroligt fin utsikt över Globen och Södermalm.

Klubben är huvudsakligen inriktad mot elektronisk dansmusik och finns garanterat när Slakthuset har öppet. De har dock tre olika dansgolv som erbjuder olika genrer beroende på vad man är ute efter och dessa är öppna varje kväll: Anläggning 296, Rökeriet och Lilla Baren. Lokala och internationella artister bjuds regelbundet in för att spela på Slakthuset, och klubben annonserar både på sin Facebook-sida och hemsida vem som spelar på vilket datum och i vilket rum. De annonserar även temakvällar, vilka genrer som spelas i de olika rummen och andra nämnvärda saker. Slakthuset har tidigare haft temakvällar såsom ”Tech Noir”, ”Pop-up” (hitskväll” och ”Local Talents” då man bjuder in relativt okända lokala artister och DJ:s. Då och då väljer man även att fokusera på en enskild artist/DJ och centrerar kvällen runt denna. Tidigare artister som gästat Slakthuset är bl.a. Albin Myers och Konstantin Sibold.

Det finns även möjlighet att boka Slakthuset för event eller privata klubbar.

Kasai/Ochaya

Historia

Kasai är en japansk restaurang som öppnades 2016 i Stockholm. Grundat av Paulo Fagundez och Felix Granander, var visionen med Kasai var att servera högklassig Japansk fusion-mat i en exklusiv miljö, med inspiration från ställen som London och Los Angeles. Konceptet togs fram av grundarna tillsammans med Danny Elmaleh, en framstående kock, och har sen dess lett till ytterligare en restaurang i Stockholm och en i Malmö. Restaurangen finns i gamla Hotellet på Östermalm och på undervåningen till restaurangen finns klubben Ochaya.

Klubben

Namnet ”Ochaya” syftar ursprungligen på ett traditionellt japanskt tehus dit man gick för att äta och dricka gott, samt bli underhållen av geishor. Det var även ett ställe dit man gick för att umgås och diskutera med vänner. Ochaya är en modern tolkning av ett sådant ställe och utgör således i början av kvällen en dinner club, där man kan avnjuta en japansk avsmakningsmeny och unika japanska drinkar i goda vänners lag. Till maten tillkommer även en riktigt show med oväntad underhållning av varierande slag, även underhållning av mera vuxet slag. Gästerna underhålls även av bakgrundsmusik från en DJ. Så småningom tas underhållningsscenen bort och det blir ett fullskaligt housedansgolv med DJ och utomstående, danssugna gäster! Ochaya ger dig således en chans att uppleva något helt annorlunda; kvällen börjar med något otroligt traditionellt japanskt som en ochaya för att sedan övergå i ett modernt dansgolv. Ett ställe där restaurangen och klubben är så pass integrerade är svårt att hitta! För att ytterligare förgylla upplevelsen har Ochaya tidigare också haft olika teman relaterade till japansk kultur, såsom Ochaya Lolita då man inredde Ochaya enligt 80-talets Lolita-kultur. Då var varje middagsbord på Ochaya inrett enligt en viss Lolita-stil.

Rex Club

Historia

En av Paris mest långlivade nattklubbar! Den ikoniska Art Déco biografen som Rex Club befinner sig under, Le Grand Rex, byggdes på 1930-talet och under den grundades en dansklubb med orkester, Le Rêve. Det är på 70-talet som den orkesterledda dansen övergår till disco, och Le Rêve transformeras till Rex Club. Efter discoåren går Rex Club igenom flera genrer, såsom punk, alternativa genrer och elektronisk punk, för att slutligen etablera sig som en högborg för technon.

Klubben

Klubben är idag väldigt känd för sin inriktning på techno och har inhuserat flera väldigt kända DJs, såsom David Guetta och Daft Punk, genom åren. Alla DJs som inriktar sig på techno siktar på att få spela här. I dagsläget inhuserar Rex Club elva DJs såsom Mézigue och Leo Pol. Rex Club investerade rejält i utrustning både under 90-talet och 00-talet för att kunna spela elektronisk musik så optimalt som möjligt, och idag anses dess D&B-ljudsystem vara ett av världens bästa med dess möjligt att kombinera ljud på över 60 sätt.

Klubben förblir väldigt populär och är du någon som uppskattar techno är detta verkligen en klubb att besöka om du har vägarna förbi Paris.

La Machine du Moulin Rouge

Historia

En del av nöjescomplexet Moulin Rouge i Monmartre, den första klubben som skulle bli La Machine hette La Locomotive och anlades i Moulin Rouges pannrum på 60-talet. La Locomotive gick igenom flera genrer och artister genom årtiondena: The Beatles, rock, disco, techno på 90-talet och så vidare. Efter ekonomiska svårigheter under 00-talet återuppstod La Locomotive som La Machine 2010, efter att klubben hade blivit uppköpt av Moulin Rouge.

Klubben

La Machine är en väldigt utspridd klubb, med fyra olika utrymmen som tar upp 2500 kvadratmeter. Det intima, huvudsakliga dansgolvet, La Chaufferie, är självaste tankrummet och det kan man märka genom att till exempel lägga märke till alla rör som fortfarande finns i lokalen. För den som inte vill ha något luftigare finns det större dansgolvet Le Central, och för de som till ta det lite lugnare finns även baren Le Bar à Bulles med tillhörande terrass och ytterligare Le Toit, som är en takterrass.

La Machine inriktar sig inte på någon enskild genre eller uppträdande form, utan i dess nuvarande form har man medvetet valt att vara öppen för diverse genrer och artister. Från att vara en nattklubb där man spelar electro, hip-hop och rap till att arrangera liveshower där man spelar jazz och rock.

Heaven

Historia

Heaven grundades 1979 av Jeremy Norman i lokaler som tidigare inhuserade nattklubben Global Village. Heaven klassades tidigt som en gayklubb men på grund av konstanta byten av teman blev klubben snabbt även populär bland allmänheten i stort. Klubben har haft flera populära liveframträdanden av band sen dess grundande, såsom New Order 1981 och Throbbing Gristle 1980. Under 90-talet fortsatte man att variera genrer och teman med olika temadagar såsom dragtema på onsdagar, techno på fredagar och slumpmässiga teman och genrer på lördagar. Från och med 00-talet började man bli mer mainstream på grund av konkurrerande klubbar, och började då spela mera disco och house. Sen dess har även underground-genrer blivit vanligare på klubben. Klubben tog även över konceptet G-A-Y från London Astoria under 00-talet, som var en klubbkväll med gaytema.

Klubben

Heaven är en så kallad superklubb med tre olika dansgolv och en enorm maxkapacitet på 1000 gäster. Klubben fortsätter att ta emot liveartister i sina lokaler, samtidigt som man fortsätter konceptet med temadagar.

  • På måndagar arrangeras något som kallas för Popcorn. Popcorn-måndagar har en stark student- och gayprofil, och inriktar sig på popmusik och funk.
  • På torsdagar ordnas en stripptävling för både män och kvinnor som kallas för Porn Idol. Veckoprissumman för vinnaren ligger 250 pund och vinnarna avancerar till nästa rund. Slutprissumman man får efter att ha vunnit en säsong rundor är 1000 pund. Porn Idol-tävlingen följs av en klubbkväll där pop spelas på samtliga tre dansgolv.
  • På fredagar äger Camp Attack rum, ett återkommande tema sedan länge på Heaven.
  • På lördagar är det först och främst liveakter som står i centrum.

Fabric

Historia

Fabric är en nattklubb som grundades 1999 i Farringdon, London av Keith Reilly och Cameron Leslie, och är således en relativt ny nattklubb. Själva byggnaden som Fabric finns var ett före detta köttförvaringsutrymme och det tog totalt tre år att göra om byggnaden till klubb.

Klubben

Klubben har tre separata rum med separata, självständiga ljud- och ljussystem; två av dessa rum har även scen för liveakter. I synnerhet Room One är känt för sitt vibrerande golv, ett så kallat ”bodysonic” dansgolv som har inbyggda basvibratorer. Dessa sänder ut låga basfrekvenser genom golvet som får människors skelett att vibrera lite.

Fabric har olika inriktningar på sin klubb beroende på om det är fredag, lördag eller söndag:

  • Fredagar på Fabric innebär FABRICLIVE: FABRICLIVE specialiserar på basmusik, såsom trummor och bas samt dubstep. FABRICLIVE äger rum två fredagar per månad och både veteraner och nybörjare spelar på dessa evenemang. Ett annat återkommande fredagsevent är Forms, där all sorts elektronisk musik fokuseras på.
  • Lördagar på Fabric för med sig flera olika genrer såsom house, techno, electro och dub techno. Här ligger fokuset på långa pass och de som uppträder är av väldigt olika erfarenhetsgrader.
  • Söndagar på Fabric har stark LGBT-prägel och specialiserar sig på soft techno och deep house.

Här kan du kontakta oss för att ställa fler frågor!

Whiteroom – all info om klubbar du behöver! Whiteroom – all info om klubbar du behöver!

Previous article

Biljard på nattklubb